Ansambl Glazbene staze

Ansambl Glazbene staze je miješani, tzv. Pierrot ansambl koji uključuje instrumente flautu, klarinet, violinu, violončelo i klavir. Jedini je takav ansambl u Hrvatskoj. Stalni postav ansambla čine:  Eda Rimanić – flauta, Vlade Matulić – klarinet, Đana Kahriman i Eva Mach – violine, Andrija Šimić – violončelo i Iva Ljubičić Lukić – klavir, a ovisno o vrsti programa, ansambl surađuje i s drugim glazbenicima kao i umjetnicima drugih profila - kazališnim, likovnim i plesnim umjetnicima. Članovi ansambla su vrsni komorni glazbenici i solisti, kao i glazbeni pedagozi, obrazovani na muzičkim akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ansambl djeluje od 2012. godine, a proizašao je iz Ciklusa Glazbene staze, koji se već sedmu sezonu zaredom održava u Zagrebu u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u organizaciji Udruge Moj svijet, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Posebnost ansambla je u osmišljavanju tematskih koncerata s ciljem afirmacije i približavanja klasične glazbe široj publici, osobito mladima. Tako koncerti postaju spoj klasične i poluklasične glazbe, igra žanrova i različitih kombinacija instrumenata, splet klasike s jazz, filmskom i tradicijskom glazbom.

Svi dosadašnji nastupi Ansambla izvrsno su primljeni od svih generacija publike kao i struke. S osobitim uspjehom ansambl je izveo programe Crveni ruž, Music Trek Meets Star Trek i Fantasia. Prepoznata je i edukativna kvaliteta programa, pa je ansambl uključen u izvedbu obrazovnih programa Hrvatske glazbene mladeži (Glazba u kvartu) i Ministarstva kulture (Ruksak (pun) kulture).

Od samih početaka Ansambl surađuje s domaćim kompozitorima te je do sada praizveo kompozicije Ivane Kovač, Biance Ban, Ivana Končića, Sande Majurec, Ivana Josipa Skendera i Tomislava Uhlika. Neprestana potraga za novim partiturama dovela ih je i do više hrvatskih praizvedbi - Villa Lobosovih Danças características africanas za flautu, klarinet, dvije violine, violu, violončelo, kontrabas i klavir te skladbe Petroushskates američke skladateljice Joan Tower.

Osim u sklopu Ciklusa Glazbene staze gdje redovito nastupa, Ansambl je ostvario koncerte u Rijeci (Dvorana Filodrammatica), Novskoj, Zadru (Svečana dvorana Sveučilišta), Slavonskom Brodu, Valpovu, Vrbovcu, Višnjanu, Lipiku, Bjelovaru i šire, a nastupio je i u sklopu posebnih prigoda kao što je bilo obilježavanje Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi (Zagreb, Palača Gvozdanović 2012.) te na otvorenju 21. sezone Ciklusa kućnih koncerata "Iz salona Očić" uz prijenos uživo na Hrvatskom radiju (Zagreb, listopad 2015.).


Ansambl Glazbene staze:

Iva Ljubičić, klavir

Eda Rimanić, flauta

Vlade Matulić, klarinet

Đana Kahriman i Eva Mach, violine

Andrija Šimić, violončelo