Novosti‎ > ‎

Koncert BAROK/ JAZZ!

posted Mar 25, 2014, 3:31 AM by Glazbene Staze   [ updated Mar 25, 2014, 3:31 AM ]

Dragi prijatelji,

Pozivamo vas da nam se pridružite na 3. koncertu 5. sezone Ciklusa Glazbene staze!

Ovoga puta istražujemo sličnosti i razlike dva povijesno tako udaljena razdoblja. Od Pachelbela do Nine Simone, od Telemanna do Šostakovičeve Jazz suite – otkrijete s nama radi li se o skladu ili sudaru svjetova!


 


Program:

Johann Pachelbel: Kanon u D duru

Claude Bolling: Suita za flautu i klavir

Georg Philipp Telemann:  Uvertira "La Changeante" u g molu, TWV 55:g2

Dmitrij Šostakovič: Jazz suita br. 1

Georg Philipp Telemann: Fantazija br. 7 u D-duru za poprečnu flautu solo, TWV 40:8

Walter Donaldson/ Nina Simone: Love me or leave me

Walter Donaldson/ Nina Simone: My baby just cares for me

 

Ansambl Glazbene staze:

Eda Rimanić, flauta

Yaroslav Sadovyy, klarinet

Đana Kahriman, violina

Mia Grubišić, violončelo

Iva Ljubičić, klavir

 

Gošća koncerta: Marta Šomođi Homan, flauta

Scenografija: Martina Vrbljanin i Medarda Pack

 

Ansambl Glazbene staze je peteročlani sastav neuobičajene formacije: flauta, klarinet, violina, violončelo i klavir. Ovisno o vrsti programa surađuje i s drugim glazbenicima, kao i umjetnicima drugih profila – kazališnim i likovnim umjetnicima. Članovi ansambla su vrsni komorni glazbenici, solisti i glazbeni pedagozi, obrazovani na muzičkim akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu (Norveška, Ukrajina). Ansambl djeluje od 2012. godine, a proizašao je iz istoimenog ciklusa Glazbene staze koji se već petu sezonu zaredom održava u Zagrebu u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, u organizaciji udruge Moj svijet i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Posebnost Ansambla je u osmišljavanju tematskih koncerata s ciljem afirmacije i približavanja klasične glazbe široj publici, osobito mladima. Tako koncerti postaju spoj klasične i poluklasične glazbe, igra žanrova i različitih kombinacija instrumenata, splet klasike s jazz, filmskom i tradicijskom glazbom. S osobitim uspjehom Ansambl je izveo programe Crveni ruž i Music Trek Meets Star Trek. Atraktivnost programa za mlade prepoznala je i Hrvatska glazbena mladež uključivši program Crveni ruž u projekte Glazba u kvartu i Glazba u razredu, namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola.

Marta Šomođi Homan (Zagreb, 1988) završila je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2011. studij flaute u klasi red. prof. Karoline Šantl-Zupan (prve dvije godine studirala je u klasi izv. prof. Marine Novak) te 2013. studij teorije glazbe. Za uspjeh u akademskoj godini 2008/2009. nagrađena je Dekanovom nagradom, za sveukupni uspjeh na studiju teorije glazbe priznanjem Magna cum laude, a za sveukupni uspjeh na preddiplomskom i diplomskom studiju flaute priznanjem Summa cum laude. Na državnim natjecanjima osvojila je sedam prvih nagrada u kategorijama flaute, komornih sastava i solfeggia. Nastupila je na međunarodnim natjecanjima u Samoboru (2006), Oldenburgu (2007), Bukureštu (2011) i na natjecanju komornih sastava u Majanu (Italija, 2010) gdje je s Triom Sequenza osvojila drugu nagradu. Nastupila je uz pratnju Zagrebačke filharmonije u Hrvatskom glazbenom zavodu 2007. i 2009. S pijanisticom Kristinom Kebet održala je 2009. recital u dvorani muzeja Mimara. Na prvom hrvatskom natjecanju mladih glazbenika Papandopulo 2012. osvojila je drugu nagradu (prva nije dodijeljena). Redovito pohađa seminare uglednih pedagoga, a akademsku godinu 2007/2008 provela je na usavršavanju u Velikoj Britaniji u studiju jednog od vodećih flautističkih pedagoga Trevora Wyea. Svira u Hrvatskom baroknom ansamblu i orkestru opere HNK Zagreb.

Medarda Pack (Zagreb, 1988) maturirala je 2007. u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu na odjelu kiparstva. Iste je godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 2009. opredjeljuje se za usmjerenje Male plastike i medaljerstva pod vodstvom prof. Damira Mataušića. Trenutačno je studentica I. godine diplomskog studija. Sudjelovala je na izložbama International medallic project (2011-2013) te je izrađivala nagrade koje se dodjeljuju u sklopu natjecanja Ultimate FlashBack Battles (2010-2014). Stekla je osnovnoškolsku naobrazbu iz klavira i gitare u GŠ Zlatka Balokovića. Svira i saksofon, koji je česta tema u njezinim radovima.

Martina Vrbljanin (Zagreb, 1992) završila je 2010. Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Iste je godine upisala studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 2012. opredjeljuje se za usmjerenje Male plastike i medaljerstva pod mentorstvom prof. Damira Mataušića. Trenutačno je studentica 4. godine preddiplomskog studija. Održala je izložbe U krugu škole (Zagreb, 2010) i Park u parku (Žumberak, 2011). Sudjelovala je na izložbama Neue Kroatische Kunst 3 (Zagreb, 2012), Bienniale mozaika (Rijeka, Split, Pula, Zadar, 2013), International medallic project Freedom (2013) te XI. Memorijal Ive Kerdića (Osijek, 2013). Sudjelovala je i na likovnim radionicama u Vrbovskom, Loparu, Osijeku, Našicama i Varaždinu.

 

Organizator: Udruga Moj svijet

Pokrovitelj: Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport

 

Cijena ulaznica: 40 kn

-          50 % popusta za učenike, studente i umirovljenike

-          Online prodaja ulaznica