Novosti‎ > ‎

Koncert "KOMORNI MOZAIK", nedjelja 19.2.2017.

posted Feb 1, 2017, 1:44 AM by Glazbene Staze   [ updated Feb 1, 2017, 1:45 AM ]


Mozaik kao slikarska tehnika slaganja raznobojnih kockica od kamena, keramike i stakla u meku podlogu od žbuke, u mnogome je slična komornom muziciranju. Poput dragocjenog kamena u mozaiku, u komornoj glazbi, svaki izvođač neophodan je za ljepotu cjeline, koja zbog njega – ili upravo zahvaljujući njemu – nikada nije ista, ali je uvijek skladna i zanimljiva.

U nedjelju 19. veljače, u sklopu Ciklusa Glazbene staze, tri istaknuta domaća komorna ansambla – Le Trio, Trio Slavenski i domaćini koncerta - Ansambl Glazbene staze, izvest će mozaični program sastavljen od djela velikana klasične glazbe poput Beethovena i Schuberta do suvremenih nota domaćih i stranih skladatelja.  

Nastupaju: 

LE TRIO
Marija Lešaja, sopran
Eda Rimanić, flauta
Iva Ljubičić Lukić, klavir

TRIO SLAVENSKI
David Horvatić, klarinet
Zita Varga, violončelo
Nadia Varga Modrić, klavir

ANSAMBL GLAZBENE STAZE
Eda Rimanić, flauta
Vlade Matulić, klarinet
Val Bakrač, violina
Alja Mandič, violončelo
Iva Ljubičić Lukić, klavir


Program:

M.Bruch: 8 Stücke op. 83, za klarinet, violončelo i klavir
VI. Nachtgesang
V. Rumänische Melodie
                              
F. Schubert : Der Hirt auf dem Felsen, D.965, za sopran, flautu i klavir

B. Papandopulo: Pjesme za sopran, flautu i klavir
Što to miče kroz šibljiče
Grana od bora pala pored mora

I. J. Skender: Suita Striborova šuma, za flautu, klarinet, violinu, violončelo i klavir
Preludij- Uvertira
Domaći

J. Tower: Petroushskates, za flautu, klarinet, violinu, violončelo i klavir

V. Vranješ:  Pjesme s mog otoka – Sutivan, za sopran, flautu i klavir (praizvedba)
- na tekstove Jasmine Šakić

L.van Beethoven  Trio u B- duru op. 11, za klarinet, violončelo i klavir 
TRIO SLAVENSKI okuplja troje istaknutih domaćih glazbenika: klarinetista Davida Horvatića, čelisticu Zitu Vargu i pijanisticu Nadiu Vargu Modrić. Svo troje rodom Međimurci, kao i skladatelj pod čijim imenom djeluju, okupili su se prije tri godine. Među brojnim dosadašnjim nastupima ističe se onaj u Čakovcu  2014. godine, na 1. festivalu komorne glazbe koji su svojim nastupom i otvorili. 
Na njihovom repertoaru nalaze se djela Brahmsa, Mozarta, Glinke, Beethovena, Rote, Brucha, ali  i domaćih kompozitora poput Ivana Josipa Skendera koji je za njih skladao kompoziciju '5 Krokija'.LE TRIO čine sopranistica Marija Lešaja, flautistica Eda Rimanić i pijanistica Iva Ljubičić. Riječ je o mladim i svestranim hrvatskim glazbenicama koje udružene u sastavu Le Trio izvode hrvatsku i francusku glazbu, od razdoblja romantizma, impresionizma pa do suvremenih kompozicija u kojima se osjeća utjecaj popularne glazbe i jazza. Ansambl je proizašao iz dugogodišnjeg poznanstva i muziciranja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, koje se kasnije nastavilo u ansamblu Glazbenih staza s kojim su glazbenice održale niz zapaženih nastupa diljem Hrvatske. 

Prvi i vrlo zapažen nastup Le Trio je održao u svibnju 2014. u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt povodom Međunarodnog dana muzeja i zatvaranja izložbe "Dnevnici snoviđenja / Iz ostavštine Virgilija Nevjestića" , a potom je uslijedio niz koncerata diljem Hrvatske: u Šćitarjevu, Bjelovaru, Samoboru, Korčuli, Vrbovcu, Velikoj Gorici te u Zagrebu u sklopu festivala Francuske u Hrvatskoj  Rendez-vous.
ANSAMBL GLAZBENE STAZE je peteročlani miješani instrumentalni sastav kojeg čine instrumenti: flauta, klarinet, violina, violončelo i klavir. Po formi se svrstava u Pierrot sastave, kakvi su rijetki u svjetskim razmjerima, a jedini je takav u Hrvatskoj.  Ovisno o programu, ansambl surađuje i s drugim glazbenicima. Članovi ansambla su vrsni komorni glazbenici i solisti, kao i glazbeni pedagozi, obrazovani na muzičkim akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Ansambl djeluje od 2012. godine, a proizišao je iz istoimenog Ciklusa Glazbene staze.
Koncerti Ansambla tematski su osmišljeni, a vrlo često spajaju klasiku s drugim glazbenim izričajima - filmskom glazbom, jazzom, šansonom. S osobitim uspjehom, pohvalama kritike i velikim interesom publike, Ansambl je izveo programe Crveni ruž, Zvjezdane staze i Fantasia. Prepoznata je i edukativna kvaliteta programa, pa je ansambl uključen u izvedbu obrazovnih programa Hrvatske glazbene mladeži (Glazba u kvartu) i Ministarstva kulture (Ruksak (pun) kulture).
Od samih početaka Ansambl surađuje s mladim domaćim kompozitorima pa je do sada praizveo kompozicije Ivane Kovač, Biance Ban, Ivana Končića, Sande Majurec, Tomislava Uhlika, Ivana Josipa Skendera i Marka Slavičeka.  Organizator: Udruga Moj svijet
Pokrovitelj: Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport 

Cijena ulaznica: 
40 kn
50% popusta za učenike, studente i umirovljenike