Novosti‎ > ‎

Tko je Pierrot i zašto Zagreb Pierrot Project?

posted Apr 16, 2018, 12:48 AM by Glazbene Staze   [ updated Apr 16, 2018, 12:49 AM ]


Pierrot je tužni klaun blijedog lica. Klaun slomljenog srca. Srce mu je slomila Kolumbina. Preoteo ju je obijesni Harlekin. Za razliku od njega, Pierrot je iskren, naivan, zaljubljen i neshvaćen. On je umjetnik.

Kao takav, Pierrot je postao inspiracija brojnim umjetnicima tijekom posljednja tri stoljeća. Mnoga književna, likovna, filmska i glazbena djela nastala su inspirirana njegovim likom. Sve je započelo s pantomimom i commediom dell'arte 17. stoljeća. Mit o tom neobičnom liku traje sve do danas pa je utjecao i na umjetnike poput Davida Bowiea i Charlie Chaplina.

Jedan od skladatelja kojeg je zaintrigirao lik Pierrota bio je i Arnold Schönberg. 1912. godine Schönberg je skladao melodramu Pierrot lunaire (Pierrot mjesečar), za glas i komorni ansambl op. 21 na temelju istoimene zbirke pjesama belgijskog pjesnika Alberta Girauda u njemačkom prijevodu Otta Ericha Hartlebena. U toj skladbi pjevačica nastupa koristeći tehniku „govornog glasa“ (njem. Sprachstimme), a osam instrumenata – klavir, flautu, piccolo, klarinet, bas klarinet, violinu, violu, violončelo – svira pet svirača. To se postiže na način da flautist svira i piccolo, klarinetist i bas klarinet, a violinist i violu. Upravo je prema ovom Schönbergovom djelu ansambl tog tipa dobio ime Pierrot ansambl. Ponekad se ansamblu još pridruže pjevač i/ili udaraljkaš. Za razliku od komornih ansambala poput gudačkih kvarteta i klavirskih trija, koji su nastavili njegovati glazbu 18. i 19. stoljeća, Pierrot ansambli su postali jednim od najistaknutijih sastava za izvođenje komorne glazbe 20. stoljeća.

Ansambl Glazbene staze jedini je hrvatski pierrot ansambl, a na koncertu Zagreb Pierrot Project izvest će izvorna djela pisana za ovaj sastav.